Με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΣΑ ιδρύονται ΚΕΠ υγείας στους δήμους, κατόπιν αυτού προκύπτουν ορισμένα βασικά ερωτήματα:

1. Ποιοι γιατροί θα κάνουν τον έλεγχο και πώς θα αμείβονται, εκτός αν το όραμα του Προέδρου του ΙΣΑ είναι να μετατρέψει το σύνολο των ιατρών σε εθελοντές, βορά στο κυνήγι της ψήφου των επόμενων δημοτικών εκλογών. 

2. Σε ποιους και με ποια διαδικασία θα παραπέμπονται οι νοσούντες

3. Ποια εργαστήρια και με ποια διαδικασία θα εκτελούν τις εργαστηριακές – παρακλινικές εξετάσεις εξετάσεις

4. Τελεί εν γνώση του ΕΟΠΥΥ ότι θα καλύπτει το κόστος του ελέγχου την στιγμή που «κουρεύει» ασύστολα γιατρούς και εργαστήρια

5. Πόσα ιατρεία – εργαστήρια θα κλείσετε γύρω από τα ΚΕΠ υγείας ?

6. Ποιο είναι το κόστος του έργου και που διατίθενται οι πόροι, αφού οι γιατροί θα είναι εθελοντές και τις εξετάσεις θα τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ

Εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε στο ιατρικό σώμα κ. Πατούλη

 

ΚΕΠ Υγείας σε 14 Δήμους

http://www.naftemporiki.gr/story/761546

kep-ygeias

Τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας, στα οποία οι κάτοικοι 14, σε πρώτη φάση, δήμων, θα έχουν τη δυνατότητα υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπωματικού ελέγχου, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας Γιώργος Πατούλης μαζί με 13 δημάρχους.

Ο νέος αυτός θεσμός, που ξεκινά σε 14 δήμους σε όλη την Ελλάδα πιλοτικά, αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη που θα κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας: 1) την προληπτική ιατρική και 2) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας.

Εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση

Ειδικότερα, τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πρόκειται να γίνει ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε επτά νοσήματα, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Μέσα στα ΚΕΠ θα δημιουργηθεί η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του κάθε πολίτη που το επιθυμεί, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος. Ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά.

Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.

kep-ygeias-1Έλεγχος για επτά νοσήματα

Έτσι, για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες 50 έως 75 ετών με τη διενέργεια της Mayer κοπράνων σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη. Αν η εξέταση είναι αρνητική, ο πληθυσμός θα επανελεγχθεί σε 5 έτη. Αν είναι θετική, ο πολίτης παραπέμπεται στο θεράποντα γιατρό του για κολονοσκόπηση.

Επίσης, για κολονοσκόπηση παραπέμπονται άμεσα πολίτες άνω των 50 ετών με θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για το προστατικό αντιγόνο PSA 1 φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50-60 ετών και 1 φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών.

Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι το γνωστό τεστ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ανά 3 έτη σε γυναίκες ηλικίας 25 – 65χρ.

Για τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος περιλαμβάνει τη μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών 1 φορά/2 ετη και σε γυναίκες 50-70 ετών 1 φορά κάθε 1 έτος. Για τηνπρόληψη του μελανώματος θα γίνεται κάθε 6 μήνες κλινική εξέταση για ανεύρεση σπίλων >6mm, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια (κανόνα ABCD).

Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65 – 75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας απαξ, ενώ για τηνπρόληψη καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, θα υπολογίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μία φορά στην 5ετία, σε πολίτες 40 – 70 ετών, βάσει των παραγόντων: 1) αρτηριακή πίεση 2) χοληστερίνη 3) φύλλο 4) κάπνισμα και 5) ηλικία.

Δωρέαν οι εξετάσεις για ευάλωτες ομάδες ανασφάλιστων

Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή του πληθυσμού-στόχου που πρέπει να ελεγχθεί για κάθε νόσημα από το Δήμο, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής. Από τον πληθυσμό αυτό, οι εξετάσεις για τις ευάλωτες ομάδες των ανασφάλιστων θα γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα καλυφθούν από το ασφαλιστικό ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη.

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΥΥ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η ενημέρωση και η συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη βάσει τεκμηριωμένων οδηγιών, ο προσανατολισμός του δημότη για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, η διοργάνωση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και η διαρκής εκτίμηση του κινδύνου νόσησης του πληθυσμού, μέσα από τα ΚΕΠ υγείας, είναι οι βασικοί άξονες, που είμαστε σίγουροι, ότι θα θέσουν στη χώρα μας, τα πρώτα γερά θεμέλια για το θεσμικό πλαίσιο της Πρόληψης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Τα ΚΕΠ Υγείας θα ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία τους στους δήμους Αμαρουσίου, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων- Καματερού, Αλίμου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Ηρακλείου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μεταμόρφωσης, Π. Φαλήρου, Περιστερίου και Πυλαίας-Χορτιάτη.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας ) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» υλοποιείται στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ«Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί