Ο Νικόλαος Μαραγκός τελείωσε μετά από εισαγωγικές εξετάσεις το Λύκειο στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή του Πειραιά το 1979. Πέρασε στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε το 1986. Κατα τη διάρκεια των σπουδών του επισκέφθηκε με υποτροφία του DAAD στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών την ΩΡΛ Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αννοβέρου υπό τη Διεύθυνση του παγκοσμίου φήμης Prof. Dr. Dr. E. Lehnhardt. Το 1984 ήταν παρών στην τοποθέτηση του πρώτου ενδοκοχλιακού πολυκαναλικού κοχλιακού εμφυτεύματος στο Αννόβερο, γεγονός καθοριστικό στην απόφασή του να συνεχίσει τη μετεκπαίδευσή του εκεί. Από το 1986 ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως ειδικευόμενος στην ανωτέρω Κλινική εκπόνησε το 1988 την διδακτορική του διατριβή με θέμα την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του κοχλιακού εμφυτεύματος.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του εκεί Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων, του μεγαλύτερου σε παγκόσμια κλίμακα. Το 1991 προήχθη σε επιμελητή της ίδιας Κλινικής και το 1993 μετακινήθηκε ως Υποδιευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής του Πανεπιστημίου Φράιμπουργκ υπό τη διεύθυνση του Prof. Dr. R. Laszig. Το 1996 εκπόνησε την Διατριβή για Υφηγεσία με θέμα την Τοποδιαγνωστική του Ακουστικού Νευρινώματος και ανακηρύχθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής. Συνέβαλε στην ίδρυση του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων του Φράιμπουργκ, που αναδείχθηκε σύντομα στο δεύτερο στον Κόσμο. Εκεί υλοποίησε την ιδέα του Κέντρου Χειρουργικής Βάσης Κρανίου σε συνεργασία με γειτονικές ειδικότητες. Συνέβαλε σε παγκόσμιες καινοτομίες, όπως στην εφαρμογή του εμφυτεύματος εγκεφαλικού στελέχους (του πρώτου πολυκαναλικου στον Κόσμο) και στη βελτίωση των κοχλιακών εμφυτευμάτων, την αντιμετώπιση του ακουστικού νευρινώματος, τη νευροπλοήγηση, την ενδοσκοπική χειρουργική του εκκολπώματος κ.α. Το 2000 εξελέγη Καθηγητής στην ΩΡΛ Κλινική του Πανεπιστημίου Mainz με γνωστικό αντικείμενο τη Χειρουργική Βάσης Κρανίου Ελαχίστου Τραύματος.

Από το 2002 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, όπου και εξελέγη παμψηφεί Αναπλ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2003. Παραιτήθηκε το 2004 για να ιδρύσει το Κέντρο Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου και Χειρουργικής Βάσης Κρανίου στην Αθήνα, επιλέγοντας και μετεκπαιδεύοντας εκλεκτούς συνεργάτες. Συνέχισε το διδακτικό του έργο στο Πανεπιστήμιο του Mainz και διοργανώνει έκτοτε μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια στην Αθήνα και στο εξωτερικό (Κύπρο, Ιορδανία, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Ρουμανία, Βέλγιο κλπ.).

Δημοσίευσε δεκάδες άρθρα σε καταξιωμένα επιστημονικά περιοδικά, παρουσίασε εκατοντάδες ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και έδωσε εκατοντάδες διαλέξεις κατόπιν προσκλήσεως σε διεθνή σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια ως μέλος της επιστημονικής τους επιτροπής. Συνέγραψε κεφάλαια σε επιστημονικά συγγράμματα και είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Από το 2007 είναι μέλος του Royal Board of Otorhinolaryngologists της Σαουδικής Αραβίας συμμετέχοντας σε εκλογικά σώματα εκλογής των εκεί Καθηγητών ΩΡΛ όλων των βαθμίδων και το 2009 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου ΠΟΠΑ Ιασίου Ρουμανίας.