Ο Παναγιώτης Ζαφειράκης είναι χειρούργος οφθαλμίατρος που ειδικεύεται στη μικροχειρουργική του καταρράκτη, στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδή, διαθλαστικής χειρουργικής και στις επεμβάσεις γλαυκώματος.

Μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1985 και αποφοίτησε με άριστα και έπαινο το 1991. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο τμήμα οφθαλμολογικής ανοσολογίας και ενδοφθαλμίων φλεγμονών του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης των Η.Π.Α.

Ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στη χειρουργική του καταρράκτη, του κερατοειδή και στη διόρθωση της μυωπίας – υπερμετρωπίας – αστιγματισμού με laser στο Πανεπιστήμιο Harvard της Βοστόνης των Η.Π.Α.

Μετά το πέρας της μετεκπαίδευσής του έχει εκτελέσει χιλιάδες επεμβάσεις και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε τεχνικές κερατοπλαστικής, διαθλαστικής χειρουργικής, limbal stem cell transplantation, χρήση αμνιωτικής μεμβράνης, κρημνών επιπεφυκότα, εμφύτευση ειδικών ενδοφακών και διαφραγμάτων και τεχνικές αποκαταστάσεως του προσθίου ημιμορίου, καθώς και βαλβίδων Ahmed.

Έχει αναδείξει πλούσιο συγγραφικό επιστημονικό έργο, με δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή οφθαλμολογικά περιοδικά και βιβλία και διδακτικό έργο ως προσκεκλημένος ομιλητής της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας, καθώς και πολλών ξένων Οφθαλμολογικών Εταιρειών τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής. Ειναι παντρεμενος και πατερας 4 παιδιων.